Як посадити дерево

Ідеальний час для посадки дерев і кущів – це так званий період «спокою». Дерева садять восени, після опадання листя ( «бабине літо» ), або рано навесні до того, як прокинуться бруньки. Погода в ці періоди прохолодна, що дозволяє кореням рослини адаптуватися на новому місці, перш ніж весняні дощі та літня спека стимулюватимуть інтенсивний ріст і розвиток надземної частини дерева. Щоправда, належно вирощені та доглянуті садоводами дерева можуть бути висаджені будь-коли протягом вегетаційного сезону. У тропічному та субтропічному кліматі, де дерева ростуть цілий рік, будь-який час є сприятливим для посадки рослин, за умови наявності достатньої кількості води. У кожному випадку належне поводження з рослиною під час посадки є запорукою здорового майбутнього для нових дерев і кущів. Перш ніж приступити до посадки вашого дерева, переконайтеся, що на місці його майбутнього росту немає підземних комунікацій.

Не має значення, чи ваш саджанець з оголеним коренем, чи з грудкою землі – важливо розуміти, що під час викопування коренева система дерева буде урізана на 90-95% свого первісного розміру. Внаслідок такої травми, дерева зазвичай зазнають так званого «шоку від пересаджування». Контейнерні дерева можуть також зазнати «пересаджувального шоку», особливо якщо вони мали обплетені довкола кореневої грудки корені, які слід було зрізати. Наслідками цього «шоку» буде повільне укорінення та слабкість рослини одразу після пересаджування. Правильна підготовка майданчика для висаджування рослини у її поєднанні з дбайливим доглядом скорочує період цього «шоку» і дозволяє дереву швидко піти в ріст на новому місці.

Уважно прочитайте про наступні дев’ять простих кроків і ви зможете значно зменшити навантаження на рослину в момент пересаджування.

1.      Викопайте мілку широку яму для посадки.

Ширину ямки зробіть втричі більшою, ніж діаметр кореневого клубка. Завглибшки ямка повинна бути такою ж, як і коренева грудка. Важливо, щоб яма була широкою, оскільки коріння посадженого дерева буде пробиватися у навколишній ґрунт, таким чином приживатися. На більшості ландшафтів наявні ґрунти є надто ущільнені, тому непридатні до здорового росту і розвитку молодого коріння. Заміна ґрунту на великій площі навколо дерева забезпечує можливість молодому корінню легко розростатися у цій пухкій землі.

2.      Визначте, де знаходиться основа стовбура.

Початок стовбура дерева, від якого розгалужується коріння, є його кореневою шийкою. Це місце повинно бути частково над землею після висаджування дерева. Якщо кореневу шийку не видно, тоді вам доведеться звільнити її від ґрунту. Тільки виявивши її, можна визначити, наскільки глибока ямка необхідна для правильного пересаджування.

3.      Звільніть дерево від контейнера ( для контейнерних дерев ).

 Акуратний розріз контейнера з боків може полегшити це завдання. Огляньте кореневий клубок на наявність заплутаного коріння й обріжте його. Звільніть основу стовбура, якщо це потрібно.

4.      Розташуйте дерево на потрібній висоті.

Перед розміщенням дерева в ямці, переконайтеся, що вона має належну глибину. Більшість коренів нещодавно посаджених дерев розвиваються у верхніх 30 см ґрунту. Якщо дерево посаджене занадто глибоко, нові корені матимуть проблеми через нестачу кисню. Краще посадити дерево на 5-7 см вище, ніж занадто глибоко. З часом дерево трохи просяде. Безпосередньо під кореневий клубок варто підкласти шматок твердого ґрунту, щоб рослина не «просіла» нижче рівня посадки.  Щоб уникнути пошкоджень при установці дерева в ямку, завжди піднімайте дерево за кореневу грудку і ніколи – за стовбур.

5.      Вставте дерево в ямку.

Перш ніж приступити до засипання ґрунтом, попросіть когось глянути на дерево з різних боків, щоб підказати, чи дерево стоїть вертикально. Як тільки ви почнете його засипати, важко буде щось змінити.

6.      Заповніть яму акуратно, але щільно.

Спочатку заповніть її на одну третину й акуратно утрамбуйте ґрунт навколо кореневої грудки. Якщо кореневий клубок чимось обгорнутий, заберіть все зайве – тканину, пластик, дріт. Будьте обережними, щоб у процесі не пошкодити стовбур чи коріння.

Заповніть яму до кінця, піклуючись про те, щоб добре втрамбувати ґрунт і не залишити повітряних ніш,  які можуть призвести до пересихання коріння. Щоб уникнути цієї проблеми, через кожні 5-7 см шару поливайте ґрунт водою і продовжуйте процес закопування, поки яма не буде повністю заповненою, а дерево міцно посадженим. Не рекомендується застосовувати добрива під час пересаджування дерева.

7.      Підіпріть дерево, якщо це необхідно.

Якщо дерево виросло в розсаднику і його викопали правильно, то швидше за все підтримка йому буде не потрібна.

Якщо для підтримки рослини потрібні підпори, є три методи їхнього встановлення: підпирання, розтяжки та стабілізація кореневої кулі.

Один із найпоширеніших методів – підпирання: беруть дві рейки, поєднані широкою стрічкою еластичного матеріалу і прикріплюють до нижньої частини дерева, що допомагає йому триматися у вертикальному положенні. Підпори і стрічки слід видалити через рік після пересаджування рослини.