Живоплоти

Що таке живопліт?

Сучасні живоплоти – це живі стіни, які створюють приватність та прикрашають приватні чи громадські ділянки, утворюючи природні межі, які є функціональними та красивими.

У широкому розумінні живоплотом є будь-які рослини, що розташовані близько один до одного, і які утворюють бар’єр. Це може бути як і рядок височезного кипариса, що сягає третього поверху так і стрічка лаванди, висотою до колін.

Живоплоти можна розбити на категорії формальні чи неформальний. Коли ряд переплетених кущів обрізають, ми називаємо це формальним стилем. Коли він залишається вільним, як живі огорожі, що формою більше відповідають природним формам, ми називаємо це неформальним.

Інші категорії – Листяні або Вічнозелені. Листяна рослина – це те, що скидає листя, а вічнозелена рослина залишається зеленою цілий рік.

Чого ви хочете від живоплоту, навіщо він вам?

Створення межі – основна функція. Живопліт розмежовує вашу ділянку від сусідньої, навіть якщо ваш сусід є ваш близький родич, але недарма є таке прислів’я в Америці, що добрий паркан запорука добрих сусідів. Межа може бути і в межах вашого двору, якщо ви хочете відмежувати дитячий майданчик і сад чи просто розділити власну територію на різні секції.

Живопліт ще виконує функцію візуального екрану. Наприклад, ви хочете, щоб чагарник, що швидко зростає, вічнозелений і високий, перекривав вам вид на АЗС на розі?

Різний захист теж функція живоплоту. Чи знали ви, що крім створення привабливої ​​лінії огляду, рослини поглинають забруднювачі та шум?

Захист вашої приватності теж може бути забезпечений живоплотом.

Живопліт робить об’єкт привабливим. Ви встановлюєте кордон кущів для під’їзду, щоб забезпечити привабливість бордюру та утримати гостей від залишення слідів шин на вашому обійсті?

Знання ваших потреб допоможе вам вибрати правильні сорти для вашої власності.

Майте на увазі, що хоча формальні живоплоти вимагають регулярної обрізки, навіть неформальні типи можуть отримувати користь від випадкових стрижок.

Наступні чагарники перевірені часом і заслуговують визнання як найкращі для живоплоту.

В нашому переліку ви обов’язково знайдете ідеальні види та сорти для вашого простору серед цих переможців!

Рослини для живоплоту за рейтингом популярності:

Туя

Є багато причин, чому туї є серед найпопулярніших рослин для огорожі. Її густі вічнозелені луски створюють щільний живопліт коли дерева посаджені в правильному порядку. Туя витримує більшість грунтових умов, холодно витривала і не потребує надмірного догляду. Існує кілька різновидів різного зросту, від карликових до гігантських, тому враховуйте висоту та ширину дорослої рослини. Вибирайте правильний сорт для вашої ділянки. Ми пропонуємо для живоплоту туї наступних сортів:

Thuja occidentalis “Green Giant”, Туя західна

Thuja occidentalis “Nigra”, Туя західна

Thuja occidentalis “Yellow Ribbon” Туя західна

Thuja occidentalis ‘Brabant’, Туя західна,

Thuja occidentalis ‘Elwagnera’, Туя західна

Thuja occidentalis ‘Holmstrup’, Туя західна Thuja occidentalis ‘Smaragd’, Туя західна

Бірючина

Швидко зростаюча бирючина досить швидко створить вам відчуття приватності. При правильному догляді живопліт з бюричини може щороку додавати до своєї висоти 60-10 сантиметрів. При вирощуванні у вигляді живої огорожі бирючину потрібно регулярно обрізати, але такий догляд окупається, коли рослина щовесни густо покривається квітами з солодкуватим запахом.

Падуб

Існує багато різновидів падубу, які забезпечують чудову приватність двору. Він доступний у вигляді високих дерев або густих чагарників, а також у кольорах, які переходять від зеленого до строкатого. Падуб претендує на те щоб задовольнити будь-який смак ландшафтного дизайну. Власники будинків з маленькими дітьми (або чутливими руками), можливо, захочуть розглянути м’яколистий сорт, який не має фірмових гострих колючих листя. З особливостей падубів те, що в умовах українського клімату він не є достатньо морозостійким в північних областях.

Ми пропонуємо для живоплоту Ilex verticillata ‘Winter Red’, Падуб різдвяний. Він листопадний, але у нього висока декоративна цінність через яскраво червоні ягоди.

Граб

Живопліт з грабу зростає швидко, тому, якщо ви хочете мати вищу огорожу, це може бути хорошим варіантом. Результати отримаєте швидше. Граб зберігає листки протягом зимових місяців, так що навіть якщо він не є вічнозеленим, його функція щільного екрану зберігається. Граб може утворювати добру щільну огорожу висотою до 4-5 м. Це витривала рослина, яка може рости в різноманітних грунтах. Це дерево швидко приймається і є стійким щодо різних природних стихій.

Бушпан або Самшит

Бушпан здавна використовується як декоративна рослина на живопліт у формальних садах, але він також прекрасний, коли його форму  менш суворо підтримують. Так що він може вільно рости, деякі сорти можуть досягати 6 метрів у висоту. Багато людей вважають самшит глибокозеленою рослиною, але є і красиві білі строкаті та золоті сорти. Вирощений як огорожа або в контейнерах, він забезпечить багаті пейзажі та пишну живу стіну, щоб захистити ваш двір від сторонніх очей. Вибирайте правильний сорт для вашої ділянки. Ми пропонуємо для живоплоту самшити наступних сортів:

Buxus sempervirens, Самшит вічнозелений (Природня форма)

Buxus microphylla ‘Winter beauty’, Самшит дрібнолистий

Buxus sempervirens   ‘ Varder Valley’, Самшит вічнозелений

Buxus microphylla ‘Winter beauty’, Самшит дрібнолистий

Buxus sempervirens   ‘ Varder Valley’, Самшит вічнозелений

Buxus x ‘Glencoe’ (Chicagoland Green), Самшит гібридний

Тис

Тис є розумним вибором для живоплоту чи створення екрану приватності. Цей варіант з невибагливим доглядом забезпечує чудовий вічнозелений фон для решти ділянок вашого подвір’я, а м’які голки та зимові ягоди роблять його швидким улюбленцем серед дикої природи на задньому дворі.

Ми пропонуємо для живоплоту тиси наступних сортів:

Taxus × media ‘Densiformis’, Тис середній

Taxus baccata ‘Hilli’,Тис ягідний

Taxus x media ‘Hicksii’, Тис середній

Taxus baccata  ‘Elegantissima’, Тис ягідний

Дерен білий

Дерен білий привабливий влітку, але коли восени втрачає листя, з’являється весела сезонна хаща яскраво-червоних чи яскраво-жовтих гілок. Він може переносити екстремальні температурні режими і навіть заболочені ґрунти, а також забезпечує середовище існування дикої природи в усі пори року. Цей швидко зростаючий чагарник може досягати 2.5 метрів у висоту і 3 метри у ширину, гарантує вражаючий показ у вашому дворі.

Ми пропонуємо для живоплоту Cornus alba ‘Kesselringii’, Дерен Білий.

Бересклети

Бересклети бувають багатьох видів, розмірів та кольорів, включаючи зелений, червоний, золотий та строкатий. Цей високий і міцний чагарник добре переносить будь-яку погоду і навіть погані грунти. Посадивши щільно один до одного, бересклет може служити пишною живою огорожею, але він має такий же великий вплив при обрізанні у формі дерева

Ми пропонуємо для живоплоту з бересклету наступні види та сорти:

Euonimus alatus ‘Compacta’, Бересклет крилатий

Euonimus alatus, Бересклет крилатий

Форзиція або Жовтодзвін

Блискуче жовте цвітіння форзиції провіщає початок весни, і ці швидко зростаючі, легкі в догляді кущі можна виліпити в милі живоплоти. Форзиції – це листяні чагарники, які зазвичай ростуть від метра до трьох у висоту. Існує 11 видів форзиції, і всі вони мають насичені зелені листя і щільні гнучкі гілки.

Forsythia maluch, Форзиція молюш

Forsythia x intermedia ‘Lynwood’, Форзиція середня

Барбариси

Барбариси налічують більше 400 видів, і тисячі сортів. З них роблять добротні живоплоти, вони чудові на бордюрах, росліші барбариси використовують як задню частину прикордонних чагарників, менші та карликові сорти ідеально підходять для ближчих до фронту, низьких живоплотів або навіть у контейнерах. Всі вони дуже колючі, ми вирощуємо два типи з червоним та жовтим літнім листям:

Berberis thunbergii, ‘Atroupurpurea’, Барбарис Тунберга

Berberis thunbergii, ‘Gold  Pillar’, Барбарис Тунберга

Гібіскус

Садівники та домовласники цінують живоплоти з гібіскусу за його густе листя та великі квіти. Гібіскус зацвітає всередині літа і цвіте до осені. Гібіскус виростає в середньому у висоту від 2 до 3 метрів, але може досягати і 5 метрів. Ви можете посадити кілька кущів гібіскуса разом, щоб створити барвистий живопліт.

Інші

Геометрія живоплоту з грабу в якості моделі

Граб піддається доброму формуванню, тому не вимагає якихось надто складних підходів, але є кілька принципів чи то правил.

1. Відстань між деревами повинна бути не більше як 80% від ширини задуманого паркана і не менше як 50%. Наприклад, якщо задумана ширина 1 метр, то садити треба не рідше як 80 см і не густіше як 50 см. Такого діапазону достатньо щоб сформувати суцільний густий паркан і різниці між 50 і 80 см не буде видно. Насправді 80 см дають здоровіший паркан ніж 50 см, дерева будуть сильнішими. Густо посаджені дерева сильно конкурують одне з одним і в паркані якийсь граб не витримає конкуренції і всохне, залатати живопліт важче ніж рихтувати дерев’яний.

2. Якщо живопліт має бути широким, то можна садити зигзагом в два ряди, але це тільки для реально широких живоплотів – 1.5-2 метри і більше.

3. Висота паркана може бути досить високою і навіть сягати до десяти метрів, але є такий момент, що чим вищий паркан, тим більша від нього тінь і ця тінь шкодить самому грабові і він внизу втрачатиме листя та бокові гілки, не даватиме приростів. Щоб на нижнє листя попадало світло паркани роблять під легким кутом до світла, бажано формувати на 25 см вужче на кожен метр висоти. Якщо паркан внизу має 1 метр ширини, то на висоті 2 метри мав би бути всього 50 см ширини. Все це умовно. Наприклад, якщо південна сторона і нема жодних дерев чи будівель, то може бути строго вертикально. Але якщо північна сторона чи йде вздовж будинку або іншого паркана, то навіть 25 см буде замало. Якщо цього не дотримуватись, то будьте готові, що внизу живопліт буде «лисий» без розкущення і без листя.

4. Для закладки ідеального живоплоту з граба вибирають грабчаки висотою 120-150 см із закущенням знизу. Садять в траншею чи в глибоко і широко викопані ями на відстані 70 см. Потім підстригають на висоті 1 метр. Є варіант – не підстригати до осені, а восени вирівняти вже по 1.1 чи 1.2 метра. Після посадки, в якості боротьби з бур’яном,  замульчувати  щепою або регулярно сапати перші два-три роки. Важливо, з першого року граб має бути «щасливим і здоровим», добре рости. Перший рік підживу не давати взагалі чи давати коли він явно заправився і пішов в ріст. Потім кожен рік восени, взимку чи рано навесні підрізати його так щоб він на 20-30 см ставав вищим. Якщо рік був поганим чи прирости малі, то додавати не більше як 20 см. Загалом, граб може приростати і 60 см за рік, залежить від умов, дощів і т.д. В кінці червня чи на початку липня варто легко підправляти – забирати зайві гілки. Відразу формувати правильні пропорції. Наприклад, для живоплоту шириною 1 метр і висотою 2 метри, тобто 1 до 2х спочатку робиться би 60 на 120, потім 75 на 150, потім 90 на 180, і доводиться до 1 на 2 метри. Далі потрібно підтримувати параметри. Час від часу забирати гілки зсередини.

Поради для успіху від розсадника «Хмелева»:

У нас є п’ять коротких порад для вас, коли ви починаєте думати про живопліт, який підходить для вашого саду:

1. Визначіться з основною функцією вашого живоплоту. Для кожної функції є ті чи інші рослини. Дослідіть всі нюанси і зробіть правильний вибір. Не допускайте помилок при виборі виду, виправити буде важко чи неможливо. Найпоширеніша помилка це коли салять рослину малою і не враховують її розмір через 5-10 років. Поодинокі малі туї через кожні 50 сантиметрів виглядають ріденько, але коли вони сягають 6-метрової висоти вони затиснені одна до одної. Розмір дорослої рослини враховуйте як для розрахунків дистанції між рослинами так для розрахунку відстані до нерухомих об’єктів, відстані до доріжок, споруд, вулиці, сусідів чи ліній електромережі. Також враховуйте наявність комунікацій під живоплотом.

2. Перевірте сумісність рослини до ваших умов. Враховуйте кліматичні умови, якість грунту, вологу, наявність шкідників у вашому регіоні.

3. Догляд буде потрібним. Навіть неформальні огорожі чи живоплоти вимагатимуть догляду. Догляд залежить від того за чим саме доглядати. Можемо надати тільки кілька загальних рекомендацій. Формувати живоплоти краще в період з пізньої осені і до весни. Основна робота – підтримувати форму та проріджувати кущі так щоб всередині живоплоту була певна порожнина, кущ всередині повинен мати рух повітря, потрібно знімати всі сухі та хворі гілки. Важливий аспект для кущів що цвітуть, якщо ви хочете щоб вони цвіли в наступний сезон, то їх обрізують не пізніше як місяць після цвітіння, в іншому випадку обрізуються квіткові бруньки. Рекомендуємо доглядати самому, навіть якщо ви зайнята людина. Догляд за живоплотом це робота для професіональних садівників, але це розслаблення та відпочинок для власників.

4. Ваш живопліт не повинен нести в собі небезпеку. Не затуляйте повністю свій будинок чагарниками. Не слід повністю перекривати оглядові двері та вікна з боку перехожих, висаджуючи високі ряди чагарників. Це може дозволити потенційним грабіжникам та іншим людям наблизитися до вашого дому небаченим. Навіть якщо у вас все безпечно, такі посадки створюють ілюзію небезпеки. Кожен раз коли ви пізно ввечері наближатиметеся до свого житла у вас мимохіть промайне підозра що може за тим живоплотом хтось на мене чатує. Неправильний план живоплоту в дворі може закривати огляд з автомобіля при виїзді з гаражу чи двору, а це вже небезпека.

5. Уникайте створення дискомфорту. Звертаємо увагу, що вибір має враховувати те чи є у вас чи у членів вашої родини алергія на ту чи іншу рослину. Живопліт може бути колючим і в якійсь мірі небезпечним для дітей. Також окремі рослин мають отруйні плоди яскравого кольору. Живопліт має бути таким, щоб він у вас викликав почуття затишку.